Banner

PARTENERI

COMISARIATUL PENTRU SOCIETATEA CIVILA

Arrhiva video

arhiva video

RECLAMA IN SITE

reclama-in-site
ccirc
Camera de Comart si Industrie Romania Cehia filiala Bacau

Newsletter

Nume:

Email:

CAUTA IN SITE

Sesizari Reclamatii

Sesizari si Reclamantii Politia Animale
Strategia Uniunii Europene

Articol publicat in data de: 15.3.2011
Strategia Uniunii Europene in domeniul protectiei si bunastarii animalelor  2011 – 2015

In luna decembrie 2011 Comisia Europeana  pregateste adoptarea celei de a doua strategii a Uniunii Europene in domeniul protectiei si bunastarii animalelor.

Strategia are in vederea analizarea problemelor ivite pana in prezent precum si posiblitatea identificarii si preintampinarii unor viitoare probleme dar si impactul acestei strategii in viitor.

Se vor avea in vedere si opiniile celor interesati in acest sens.

Evaluarea Uniunii Europene in domeniul bunastarii animalelor

Comisia a evaluat strategia Uniunii Europene in domeniul protectiei animalelor de productie (care traiesc in ferme), a animalelor utilizate in scop experimental, a animalelor de companie si a celor salbatice aflate in captivitate.

Evaluarea facuta in luna decembrie 2010 va constituii baza viitoarei strategii a Uniunii Europene.

Planul de actiune a comunitatii in perioada 2006-2010

Planul de actiune in domeniul protectiei si bunastarii animalelor a constituit baza initiativei privind protectia animalelor pentru perioada  2006-2010. Aceasta a constituit punctul cheie al strategiilor pe termen lung avute in vedere de catre Uniunea Europeana.

 

Prima lege a Comunitatii in domeniul protectiei animalelor de productie (care traiesc in ferme) dateaza din anul 1974. In prezent legislatia Uniunii Europene numara 5 libertati:
Libertatea de a nu suferi de pe urma disconfortului;
Libertatea  de a nu suferi de foame si sete;
Libertatea fata de frica si suferinta;
Libertatea fata de durere, vatamare si boli;
Libertatea de exprimare a comportartamentului natural.

Politica Uniunii Europene in domeniul protectiei si bunastarii animalelor se regaseste in continutul tratatelor de infiintare, desi initial fara mentiuni speciale. Tratatul de la Lisabona care a intrat in vigoare la 1 decembrie 2009 a amendat tratatele anterioare de infiintare . Printre prevederile generale de aplicare prevazute in tratatul de functionara a Uniunii Europene (TFEU) se regaseste articolul 13. Acesta reprezinta o versiune revizuita a Protocolului privind protectia si bunastarea animalelor din 1997 (Tratatul de la Amsterdam). Acesta prevede:  “La formularea si implementare politicilor privind domeniul agriculturii, pescuitului, transporturilor, pietei interne, cercetarii si dezvoltarii tehnologice si a politicilor spatiului, Uniunea Europeana si Statele Membre vor trebui, avand in vedere ca animalele sunt fiinte sensibile, sa acorde atentie deplina bunastarii animalelor, respectand in acelasi timp dispozitiile legislative sau administrative si granitele Statelor Membre, si in  mod special  riturilor religioase, traditiilor culturale si patrimoniul regional”.

Informare preluata de pe siteul : http://ec.europa.eu